Güzel bir bahçe için beş kolay ipucu

Güzel bir bahçe için beş kolay ipucu

Güzel çimler dünyanın her yerindeki bahçelerde en çok görülmek istenen şeylerden biridir. Mükemmel bahçeyi elde etmenizde size yardımcı olacak beş faydalı ipucunu burada bulabilirsiniz. Açık havada dışarı çıkma mevsimi tam anlamıyla başladı.

Artık güzel çimlerinizin keyfini çıkarma vakti. Çimlerinize doğru bakımı uygularsanız canlı ve yemyeşil görünümüyle mahallenizin gurur ve keyif kaynağı haline gelir. Size bu konuda yardımcı olmak için dikkate alınması gereken önemli noktaların bir listesini oluşturduk:

1. Kesme

Çimlerin düzenli kesilmesi kalınlaşmalarını sağlar. Kesme tekniği ile ilgili olarak: Azar azar ve sık kesmek tek seferde kesmekten iyidir.

Çim biçerken her seferinde yönü ve düzeni değiştirin. Böylece kesilen çimler her zaman aynı yönde bastırılmamış olur. Her kesimde temel kural, yaklaşık yarısı ila üçte ikisini keserek gövdeyi yaklaşık 5 santimetre kısaltmaktır. Yazın ortasında, kuraklığa daha iyi dayanacaklarından çimlerinizi biraz uzun tutabilirsiniz.

2. Gübreleme

Çim kesildiğinde çimlerdeki besinler de gider. Maksimum büyüme elde etmek için besinlerin yerine koyulması gerekir. Dolayısıyla, ilkbaharın başından itibaren dört veya beş haftada bir çimleri gübrelemeniz gerekir. Azot, potasyum ve fosfor gerekli maddelerdir ve yerel bahçe ürünleri satıcınızdan özel çim gübresi karışımları bulabilirsiniz. Bunların kullanım miktarı ambalajlarında belirtilir.

3. Sulama

Yaz boyu çimlerinizin canlı ve yeşil görünmesini istiyorsanız sulamaya önem vermeniz gerekir. Çimlerinizi ne sıklıkla sulayacağınız sıcaklığa ve neme göre değişir. Çimlerin suya ihtiyacı olduğunda mavi-gri bir renk alırlar ve bitkinin üzerindeki daha eski yaprak uçları yukarı kıvrılmaya veya solmaya başlar. Yeni çim ektiyseniz tohumların çimlenebilmesi ve sağlam bir kök sisteminin oluşabilmesi için günde bir kez sulamanız gerekir. Günümüzde çimleri sulama işi çok az zahmetle gerçekleştirilebilmektedir. Bahçenizi elle, kısmen ya da tam otomatik olarak sulayabilirsiniz.

4. Yabani ot kontrolü

Sabırla ve doğru tekniğin kullanımıyla çiminizdeki yabani otlara karşı savaşı kazanmanız mümkün olabilir. Mekanik yöntemlerle bol miktarda yabani ot temizlenebilir.

Daha küçük yabani otlar (yavşan otu veya ak üçgül) el kazıcısıyla temizlenmelidir. Bu alet otların büyümesini aksatır ve engeller. Papatyalar ve karahindibalar kök yolucu ile temizlenmelidir. Bunların yeniden büyümesini engellemek için mümkün olduğu kadar çok kökün atılması önemlidir. Her şeye rağmen bunların üstesinden gelemiyorsanız o zaman yabani ot öldürücüleri düşünebilirsiniz. Yabani otlar çimlerin tamamını kaplıyorsa toprağın tamamen yeniden yapılandırılması ve üzerinin rulo torf ile örtülmesi en iyi çözümdür.

5. Tırmıklama ve havalandırma

Çim köklerinin soluk almak ve büyümek için havaya ihtiyacı vardır. Çimlerin altındaki toprak genelde köklerin yeterli hava alması için yeterli değildir ve bunun sonucunda bodur büyüme durumu ortaya çıkar.

Basit bir bel kullanarak çimlerinizin üzerinde küçük delikler açıp buralara kalın kum doldurabilirsiniz. Bu, yüzeyden gelen suyun uzaklaşmasını sağlarken köklere oksijen sağlar. Ölü kökleri ve diğer artıkları temizlemek için çimlerinizde tırmıklama yapabilirsiniz. Ayrık otlarını temizleyerek çimlerin daha alt kısımlarına soluk alabilecekleri bir alan sağlamış ve sapların daha iyi büyümesine yardım etmiş olursunuz.

Kaynak: https://www.gardena.com/tr/bahce-hayati/bahce-dergisi/guzel-cimler-icin-bes-ipucu/